Hae tästä blogista

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Se ikuisuuskysymys, parketti vai laminaatti?


Tähänastisen elämäni ajan olen luullut, että tähän on ainoastaan yksi ainoa oikea vastaus, nimittäin parketti. Olen pitänyt laminaattia kirosanana, se kylmä huijari. Mutta nyt valinnan edessä on mennyt sormi suuhun, eikä kyse ole kuin kymmenen neliön makkarista! Itse en ole koskaan asunut laminaatin kanssa samassa kodissa, joten onko se tosiaan kylmä paleleville varpahille (ilman lattialämmitystä siis) tai onko oikeasti varteenotettava vaara liukastua kohtalokkaasti (niillä villasukilla, jotka olen pukenut juuri samaisen kylmän lattian takia)? Tässä vaiheessa mainittakoon, että näistä merkittävistä parketinarvostusgeeneistä huolimatta olen asunut tähän mennessä aina muovimattoisessa asunnossa/huoneessa (noh onhan sentään lämpimiä).

Mutta sitten totuutta silmiin. Olen löytänyt sopivan parketin ja sopivan laminaatin. Jäljellä on enää viimeinen valinta, kumpi otetaan. Vuorotellen mieli meinaan muuttuu. Parkettia puoltaisi se, että on kauniimpi, koska mielestäni laminaatit nyt vaan aina näyttää keinotekoisilta, ainakin jos liikutaan budjetini hinnoissa. Ja just se lämpö ja kiva pinta. Niin ja se päähän iskostunut ajatus. Laminaattia taas puoltaisi se, että se on halvempi. Fakta on se, että lattiaa en mukaani saa, kun seuraavan kerran palaan asumaan takaisin sivistykseen. Yhden huoneen lattiamateriaalilla tuskin on järin mullistavaa vaikutusta asunnon arvoon. Jos tietäisin asuvani tuossa pitkään, valitsisin ehdottomasti parketin.

Muussa osassa asuntoa on alkuperäinen mosaiikkiparketti (juurikin se ah niin ihana 10 cm pitkuloista koostuva hiukan oranssihkoon vivahtava neliösetti). Parkettia tuskin on hiottu koskaan, joten tarkoitus olisi hioa ja lakata se. Unelmoin tosin sen vaihtamisesta vaaleaan uuteen parkettiin, etenkin kun hinta melkein sama kuin hiomisen ja lakkaamisen teettäminen ammattilaisilla. Toki vertaan nyt kokopuuparkettia ja lautaparkettia keskenään. Ja jos totta puhutaan niin juurikin se lattia on yksi niistä harvoista asioista asunnossa, jotka voi säästää. Isä ajatteli kokeilevansa itse ensimmäistä kertaa parketin hiomisen ja lakkaamisen tekemistä, saas nährä kuinka käy. Elän vielä toivossa, että sen voisi kuitenkin valkolakata. Jossain puhuttiin myös petsaamisesta, pitää googlettaa, mitä se tarkoittaa;). Jos nyt kävisikin sitten niin hassusti, että päädyn elämään ensiasunnossani pidempään, voisi sitten samalla vaihtaa kaikkiin samat parketit jossain vaiheessa. Tosin varmasti siinä vaiheessa harmittelisin, että en laittanut alunperinkin makkariin parkettia. Soutaa, huopaa.

Tässä laskelmat eli tosiaan halvoilla materiaaleilla pitänee mennä:

Valkolakattu saarniparketti (13 mm) 23,90 e/m2, Bauhaus
Valkoinen tammilaminaatti 12,95 e/m2 (8mm, käyttöluokka 32) K-rauta (alkuperäinen hinta 17,90e)

Eli kun lasketaan kokonaisien pakettien ostamisen mukaan, tulisi lattialle hintaa parketilla 350 e ja laminaatilla 145 e. Tähän summaan tulee lisäksi alusmateriaali. Kumman itse valitsisit?




Törmään muuten koko ajan samaan ongelmaan, mihin asioihin ja tavaroihin tässä vaiheessa kannattaa panostaa ja mihin taas ei. Jos nyt ostaa esimerkiksi käytettyjä huonekaluja, voi niitä vähitellen vaihtaa ehompiin. Toisaalta jos nyt ostaa sitten vastavuoroisesti uusia kodinkoneita ja kiinteitä kalusteita, jäävät ne asuntoon pois muuttaessa. Pointteja heittää kehiin, mitä ostaa uutena ja mitä käytettynä?

6 kommenttia:

  1. en voi uskoa että vastaan. tykkään laminaatista. mutta käyttöluokka kannattaa olla VÄHINTÄÄN tuo 32, miel. julkiseen tilaan tarkoitettu luokka jolloin ei tule naarmuja ja voi rauhassa tiputella vasaroita/astioita/saksia jne. parketti menee paskaksi. näin.

    VastaaPoista
  2. Laminaatti on kyl oikeesti aika kylmä materiaali, eli villasukkia lisää jos sen valitset. Toisaalta, kuten Päivi sanoi, parkettiin tulee helposti jälkiä pienemmästäkin kolhusta, saati sitten vasaran pudottamisesta. Laminaatin lämpöongelman saa korjattua matoilla, ja se on helpompi myös pestä, kuin parketti. Ehkä siks ottaisin ite laminaatin. Vaik on parkettilattia tietty aina siisti juttu.

    Ite ostaisin mahdollisimman paljon kalusteita käytettynä ja kodinkoneet uutena. Pari käytettyä pyykinpesukonetta on tullut omistettua, vähän säkästä kiinni millaisen sattuu saamaan. Uusi on aina uusi. Mut niissäkään ei kannata mennä halvimpaan. Mieluummin käytetty hyvälaatuinen kuin uusi huono.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa kattoa vielä perinteinen lautalattia. Se nimittäin on ainakin lämmin jaloille sekä puun luonnollinen kuviointi näyttää kivalta. Lisäksi sitä voi sitten tarpeentullen hioa uutta vastaavaan kuntoon jos tarvetta ilmenee...

    VastaaPoista
  4. Hyvä Päivi!

    Hmm joo monetkohan villasukat voi laittaa päällekäin, kun se talvivakio mulla on valmiiksi arvoltaan kaksi;) Luin jostain, että makkarissa käyttöluokalla ei niin merkitystä, mutta hyvä tietää, että ei ota ainakaan alakanttiin noita. Ja joo, voimistelukeiloilla saa muuten kans tehokkaasti reikiä parkettiin...

    Just tota mitä Markku sanoit, olen itsekin yrittänyt pitää ohjenuorana, mielummin laadukas käytetty kuin halpa uusi. Pyykinpesukone mulla on tällä hetkellä kaverin vanha, joka osti sen 40 eurolla aikoinaan, hyvin pelittää, mutta aina ei ole niin ja sit harmittaa, jos on satasia laittanut, eikä kenellekään voi reklamoida. Voinko sit viedä uudet kodinkoneeni mukana, jos satun liikaa kiintymään vaikka uuniin tai jääkaappiin:D

    Ja täytyy joo Pekka tutustua vielä noihin ihan oikeisiinkin puulattioihin. Ymmärtääkseni niissä tosin haastena se, että ovat niin paksuja (tyyliin melkein 3 cm), että aiheuttaa ongelmia muiden huoneen palasten kanssa. Lautaparketin voi myös kertaalleen hioa ja noita täyspuuparketteja pari kertaa.

    VastaaPoista
  5. Toi valkoinen laminaatti on tosi kaunis, tulee vähän erilainen tunnelma sinne makkariin. Laminaatti on muuten vähän armollisempi naarmuja ja kolhuja ajatellen. TOisaalta, jos se on vaan makkarissa, niin kolhut tulee tapahtumaan kaikkialla muualla, missä se vasta hiottu ja lakattu parketti on ;)

    VastaaPoista
  6. Näinpä juuri. Kyseisessä parketissa taas häiritsee tummat kohdat, joita on paljon. Kalliimmassa valkolakatussa saarniparketissa niitä ei ollut noin erottuvina.

    VastaaPoista